Slijtage knie (Gonartrose)
Gonartrose (slijtage van de knie) is een vaak voorkomende chronische gewrichtsaandoening in de knie waarbij een afbraak van het gewricht optreedt. Het gewrichtskraakbeen vermindert in kwaliteit. Door de afname van de pasvorm van de gewrichtsdelen wordt de stabiliteit van het gewricht minder. Hierdoor is het gewricht minder belastbaar. Bij een overbelasting kan dan een gewrichtsontsteking (arthritis) ontstaan. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.
Klacht
De belangrijkste verschijnselen bij een atrose zijn gewrichtsbeperking, startstijfheid, pijn, mogelijk zowel in rust als tijdens bewegen en instabiliteit (het gevoel door het gewricht te zakken). Door rust, dacht men vroeger, dat de ontsteking van het gewricht zou afnemen en het herstel zou worden bevorderd. Rust en inactiviteit veroorzaakt en versterkt echter spierzwakte, gewrichtsstijfheid, conditievermindering en een toename van pijn.
Oorzaak
Meestal is de oorzaak van artrose onbekend. In sommige gevallen is wel een aanleiding tot de slijtage te geven, zoals een gewrichtsaandoening of letsel door een ongeval, zwaar eenzijdig werk en doorgemaakt trauma in verleden kunnen artrose proces versnellen.
Gonartrose wordt door overgewicht veroorzaakt. De belangrijkste risicofactoren in de arbeidssituatie zijn het werken in een geknielde of gehurkte houding, veel kniebuigingen moeten maken, vaak zware lasten tillen of veel springen.
Podotherapeutische mogelijkheden
Door middel van podotherapeutische inlegzolen kunnen wij de standsafwijking van de knie corrigeren om zodoende het aangedane deel in de knie te ontlasten. Op deze manier wordt de pijn verminderd; de slijtage die er zit, halen wij er niet mee weg. Daarnaast kunnen wij adviezen geven ten aanzien van de werkhouding en de eventuele sportbelasting.
Vaak wordt dit in combinatie uitgevoerd met een fysiotherapeutische behandeling.
Wat kunt u zelf doen?
Uit onderzoek blijkt dat zorgvuldig geplande oefentherapie de meest effectieve behandeling van gonartrose is. Daarnaast is een goede afwisseling tussen rust en beweging zeer belangrijk om de kwaliteit van het kraakbeen te onderhouden en mogelijk te verbeteren. U kunt zelf voor een goede balans tussen activiteit en rust zorgen. Denkt u hierbij aan activiteiten in te delen in tijdsvlakken van 15 of 30 minuten. Omdat overgewicht ook tot één van de oorzaken behoort, is het essentieel uw gewicht zo optimaal mogelijk te krijgen.