Breuk/haarscheur middenvoetsbeentje (Marsfractuur)

Een marsfractuur, ook wel stressfactuur of vermoeidheidsbreuk  genoemd,  is een breukje van het middenvoetsbeentje.  Deze blessure komt vooral onder hardlopers en langeafstandlopers voor.
(let op: De marsfractuur is de eerste 14 dagen op een röntgenfoto vaak niet waarneembaar!)

 

Klacht

Bij het ontstaan van een marsfractuur klaagt men vaak over een pijnsensatie  in de voorvoet tijdens het belasten. Doorgaans ontwikkelt de klacht zich geleidelijk. Soms is er een duidelijke zwelling en roodheid te zien op de plaats van de pijn.

Zolang de voet in de schoen zit is de pijn vaak houdbaar, zodra de schoen uit gaat neemt de pijn en zwelling van direct toe.

 

Oorzaak

Marsfractuur wordt meestal door overbelasting veroorzaakt. Repeterende overbelasting kan uiteindelijk  tot een breuk leiden. Daarnaast kan het ontstaan wanneer er sprake is van osteoporose (botontkalking).

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Bij verdenking van een marsfractuur zal er in overleg met de huisarts een röntgenfoto aangevraagd worden. Indien deze laat zien dat er sprake van een marsfractuur is, zal er eerst door middel van gips/taping behandeld worden.

In het stadium na de behandeling met gips is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er door middel van goed schoeisel en voldoende drukontlasting voorkomen wordt dat deze blessure nogmaals ontstaat.

 

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer er klachten tijdens belasting van de voorvoet ontstaan, neem op tijd rust en loop er niet mee door. Bij een verhoogde belasting kunt u denken aan trainen voor een wandelvierdaagse of een marathon.  Bij twijfel is het dan belangrijk om de podotherapeut te raadplegen. Stevig wandelschoeisel is raadzaam.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg