Compartiment syndroom (Logesyndroom)

Een blessure die vaak heel geleidelijk ontstaat maar voor veel ongemak zorgt, is het chronische logesyndroom van het onderbeen. Het betreft een toestand waarbij de circulatie en weefselfunctie binnen een compartiment (spierloge) door verhoogde druk wordt verstoord. Deze blessure komt vooral bij schaatsers en skeeleraars voor.

 

Klacht

Het betreft een pijn aan de voorzijde van het onderbeen (meer aan de buitenzijde), welke meestal pas na enige tijd of intensiever schaatsen/skeeleren ontstaat. Door de irritatie kan de coördinatie verminderen met daardoor meer kans op valpartijen. De pijn kan in verschillende gradaties aanwezig zijn. In de heviger gevallen is sporten onmogelijk. Het opvallende van deze blessure is dat de pijn na het stoppen (redelijk) snel verdwijnt. Na het hervatten komen de klachten snel weer terug. Vaak worden de klachten minder na enige training, in de minderheid van de gevallen verergeren de klachten.

 

Oorzaak

De pijn wordt veroorzaakt doordat de spierfascie (omhulsel van de spier) te strak voor de spier is. Als een spier intensiever gebruikt wordt, dan gaat er meer bloed naar de spier waardoor deze opzwelt. Doordat de fascie te strak zit, kan de spier onvoldoende opzwellen en ontstaat er een tekort aan bloed en dus zuurstof in de spier. Dit geeft dan de pijnlijke sensatie. Uiteraard dienen achterliggende oorzaken als standsafwijkingen en verkeerde techniek meegenomen te worden in de behandeling en preventie van de klachten.

In extreme gevallen zoals bij ongevallen kan er een bloeding ontstaan in de spier waardoor de druk in spier (te) hoog wordt: er kan helemaal geen bloed meer de spier in. In dergelijke acute situaties moet direct operatief ingegrepen worden, anders sterft het spierweefsel af

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan een goed belasting- en schoenadvies geven.  In veel gevallen kan een podotherapeutische inlegzool ook helpen. Daarnaast is er vaak sprake van een tijdelijke taping of een combinatie van fysiotherapie en podotherapie. In het geval van de chronische logesyndroom is meestal geen operatie nodig.

 

Wat kunt u zelf doen?

Zorg altijd voor een goede schoen. Daarnaast kunt u in eerste instantie  beginnen met rust. Middels (rekkings- en spierversterkende) oefeningen eventueel aangevuld met massage kan de sporter met een aangepast trainingsprogramma veelal na enige weken weer voluit trainen.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg