Likdoorn (Clavi)
Een likdoorn is een puntvormig, in de huid duwend stuk eeltvorming, meestal als gevolg van lokaal verhoogde druk. Het komt vooral voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, de teentop of tussen de vierde en vijfde teen.
Klacht
De schoen drukt de likdoorn, waardoor er pijn kan optreden. Het centrum van de likdoorn is meestal het meest pijnlijk.
Oorzaak
Eelt ontstaat door de combinatie van druk en wrijving. Onder de voet kan eelt op een gegeven moment niet verder naar buiten groeien (door lichaamsdruk) en zal daardoor naar binnen groeien. Het naar binnen groeien gebeurt in een punt vorm met uiteindelijk een heel hard eind puntje: de likdoorn.
Een likdoorn ontstaat vaak als gevolg van een afwijkend looppatroon. Ook klachten aan knieën, heupen en rug kunnen een verkeerd looppatroon veroorzaken waardoor er een likdoorn kan ontstaan. Verder heeft slecht passend schoeisel invloed op eeltvorming.
Podotherapeutische behandeling
De podotherapeut kan de likdoorn door middel van een instrumentele behandeling verwijderen. Daarnaast zal er uitgezocht worden wat de ontstaansreden van de likdoorn is. Door de oorzaak aan te pakken is het mogelijk om op lange termijn ervoor te zorgen dat de likdoorn niet meer terugkomt. Middelen die de podotherapeut verder kan inzetten is een goed schoenadvies en mogelijk podotherapeutische inlegzolen om de druk te verminderen.
Wat kunt u zelf doen?
Let goed op de pasvorm van uw schoeisel. Een schoen moet voldoende lang en breed zijn. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat er geen stiksels en naden rond de plekken zitten waar de likdoorn zich bevind. De schoen kan op deze plekken niet rekken en zal dus voor irritatie zorgen.