Onderhoud zolen
Op deze pagina vindt u informatie voor het goed onderhouden en verzorgen van uw podotherapeutische zolen. Heeft u toch nog vragen die u op deze pagina niet kunt vinden? Bel dan ons algemene nummer 088 – 0313000.
Onderstaande onderwerpen zijn ook terug te vinden in PDF vorm > Gebruiksaanwijzing podotherapeutische zolen
-
Wat zijn podotherapeutische zolen?
Podotherapeutische zolen worden gebruikt op het voetbed in schoenen die geschikt zijn voor gebruik met podotherapeutische zolen. De aanpassing aan de voet en de juiste pasvorm van de functionele elementen van de podotherapeutische zolen moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerd voetspecialist. De zolen moeten op maat gemaakt worden in de schoenen. De omtrek van de podotherapeutische zolen komt overeen met de binnenmaat van de schoenen waarin de zolen worden gedragen.
De podotherapeutische zolen bestaan uit een op maat gefreesde EVA (Ethyleen Vinyl Acethaat) basis en optionele met de hand toegevoegde elementen en/of dempende kussens (afhankelijk van het beoogd doel). De podotherapeutische zolen worden afgewerkt met een afdeklaag uit een materiaal dat afgestemd wordt op de wensen/ klachten van de eindgebruiker. Deze materialen staan vermeld op het etiket.
-
Waarvoor worden podotherapeutische zolen gebruikt?
Podotherapeutische zolen worden gebruikt om voetziekten en/of voetklachten te voorkomen of te behandelen. Ze worden gedragen in schoeisel dat geschikt is voor gebruik met podotherapeutische zolen. Ze ondersteunen, geleiden of stimuleren de functie van de voet. Podotherapeutische zolen kunnen specifieke delen van de voet ontzien om klachten te verlichten.
-
Wat zijn de voorwaarden voor podotherapeutische zolen?
- Voordat u de podotherapeutische zolen voor de eerste keer gebruikt, moet worden afgestemd op de behoeften van de gebruiker/patiënt door een gekwalificeerde voetspecialist.
- Podotherapeutische zolen moeten worden gedragen met (kreukvrije) sokken en altijd in paren. De podotherapeutische zolen mogen niet verschuiven of dubbelvouwen bij het aantrekken van de schoenen.
- De schoen moet voldoende interne ruimte (lengte/breedte, teenruimte) voor zowel de voet als de podotherapeutische zolen bieden.
- De voorvoet, middenvoet en achtervoet moeten worden ondersteund door de podotherapeutische zolen over het gehele oppervlak. De voet mag niet op/over de randen hangen; hierdoor kan blaarvorming of eeltvorming optreden aan de onderzijde of zijkanten van de voeten.
- Materialen die worden gebruikt voor podotherapeutische zolen zijn onderhevig aan veroudering en slijtage wat verandering in de materiaaleigenschappen veroorzaakt. Podotherapeutische zolen mogen niet worden gedragen wanneer materialen zijn beschadigd, opgekruld of gescheurd als gevolg van overmatig gebruik.
- Podotherapeutische zolen worden blootgesteld aan lichaamsgewicht, druk, torsie en wrijving en hebben daarom een belasting afhankelijke levensduur. Temperaturen, sok-materialen, afdekmaterialen, schoeisel en omgevingsinvloeden zijn tevens van invloed op de levensduur.
- Het wordt aanbevolen om podotherapeutische zolen te controleren na uiterlijk 2 jaar op functie en conditie door een podotherapeut, orthopedisch technicus, podoloog, of andere gekwalificeerde specialist.
- Voeten moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van druk, roodheid en andere veranderingen.
-
Zijn er veiligheidsinstructies en restrisico's voor podotherapeutische zolen?
Ja die zijn er! Let alstublieft op onderstaande instructies
- Pas-maken, slijpen, knippen en aanpassen van correctiezolen mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel.
- Het product is alleen ter gebruik voor één patiënt/gebruiker.
- Zorg ervoor dat de podotherapeutische zolen aan de juiste kant (links, rechts) en in schoeisel met voldoende binnenruimte worden gedragen.
- Podotherapeutische zolen mogen niet worden gedragen als ze opgekruld zijn of glijden in de schoen.
- Als overmatige pijn, zwelling, gevoelloosheid of veranderingen in gevoeligheid, ongewone reacties of ongemak optreden tijdens gebruik, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of voetspecialist.
- Het product mag niet in water worden gebruikt en moet beschermd worden tegen warmte > 50°C.
- Als het product beschadigd is, vervang het dan onmiddellijk of laat het repareren door gekwalificeerd personeel.
- Podotherapeutische zolen zijn medisch voorgeschreven producten die moeten worden gedragen onder medisch toezicht. Ze mogen alleen worden gebruikt in overeenstemming met deze gebruiksaanwijzing en binnen hun beoogde doel.
-
Reiniging en verzorging van podotherapeutische zolen
- Podotherapeutische zolen moeten dagelijks uit de schoenen worden gehaald om vocht te laten verdampen.
- Indien nodig kunnen de afdekkingsmaterialen worden gereinigd met milde was lotion en een vochtige spons of doek. De zeepresten moet worden verwijderd. Gebruik geen externe warmtebronnen om te drogen; alleen aan de lucht laten drogen. Ook niet in vol zonlicht. Podotherapeutische zolen zijn niet geschikt voor reiniging in wasmachines!
- Milde ontsmettingsmiddelen (geschikt voor de menselijke huid) kunnen in lage dosering worden aangebracht/ opgespoten t.b.v. ontsmetting. Verkleuring van afdekmaterialen kan hierdoor optreden en vormt geen aanspraak op garantie.
-
Wat zijn algemene regels tijdens het dragen?
- Podotherapeutische zolen mogen slechts door één patiënt/gebruiker worden gebruikt in verband met indicatie-gebaseerde selectie, individuele pasvorm en hygiënisch redenen. Podotherapeutische zolen zijn daarom niet geschikt voor meervoudig gebruik (hergebruik voor verschillende personen).
- Controleer het product regelmatig, maar ten minste om de 4 weken op slijtage. De eigenschappen van podotherapeutische zolen nemen af als gevolg van regelmatig gebruik (dragen). Het is daarom niet mogelijk om een specifieke levensduur of draagperiode te definiëren. Podotherapeutische zolen moeten worden vervangen wanneer ze zijn versleten.
- De combinatie van Podotherapeutische zolen met andere medische hulpmiddelen is alleen toegestaan met producten die door een specialist zijn geselecteerd.
-
Wat zijn de technische specificaties?
Materialen voor podotherapeutische zolen variëren afhankelijk van het model, toepassing en/of onderliggende klacht.
Podotherapeutische zolen bestaan echter uit de volgende hoofdcomponenten:In geval van gefreesde correctiezolen;
Basiszool uit EVA (Ethyleen Vinyl Acethaat)Optionele toevoegingen;
Wapening/ verstijvingsmaterialen uit carbon (optioneel)
Polstermaterialen uit PPT, Poron, X2 (optioneel)
Afdeklaag uit microvezel, EVA, leder -
Garantie van podotherapeutische zolen
De huidige wettelijke bepalingen zijn van toepassing. Bij niet inachtneming van de gebruiksaanwijzing, onjuist uitgevoerde reiniging en onrechtmatige wijzigingen en toevoegingen aan het product, vervalt de garantie en de algemene productaansprakelijkheid. De MD-markering bevestigt de naleving van de verordening (EU) 2017/745 betreffende medische hulpmiddelen (MDR).
-
Wat te doen bij einde levensduur?
Volgens de fabrikant mag u het product wegwerpen in overeenstemming met de toepasselijke nationale voorschriften. In Nederland mag u de zooltjes bij het restafval doen.