BLOG: Een eerste afspraak met de podotherapeut
dinsdag, 2 juli, 2024
Ben je nieuwsgierig naar hoe een eerste afspraak met de podotherapeut eruit kan zien? We vertellen je in dit artikel wat je kan verwachten tijdens een eerste afspraak bij de podotherapeut.
Met welke klachten naar de podotherapeut?
Een afspraak met de podotherapeut bestaat uit verschillende onderdelen. Hoe de afspraak precies verloopt is afhankelijk van de klachten waarmee je naar de podotherapeut gaat. Je kunt bij een podotherapeut terecht met klachten als vermoeide voeten of benen, voetklachten als gevolg van overbelasting, standsafwijkingen van tenen of voeten, huidproblemen en/of nagelproblemen. Maar ook wanneer je klachten hebt aan je enkel, knie, heup of rug kan de podotherapeut wat voor je betekenen. Natuurlijk kunnen kinderen, 65+’ers, sporters, oncologiepatiënten en mensen met reuma of diabetes met specifieke voet(gerelateerde) problemen ook bij Innofeet terecht. We vertellen in dit artikel hoe een algemene eerste afspraak bij de podotherapeut eruit ziet.
Afspraak maken
Voor een afspraak bij de podotherapeut kun je doorverwezen zijn door een huisarts of een specialist. Maar je kunt ook rechtstreeks terecht bij de podotherapeut. Het is handig om de volgende dingen mee te nemen naar jouw eerste afspraak: een eventuele verwijzing, geldig identiteitsbewijs, een paar schoenen dat je vaak draagt of gaat dragen en passende onderkleding (wanneer je ook klachten hebt aan jouw rug of heup).
Kennismaking en vraaggesprek
De podotherapeut begint altijd met een kennismaking en vraaggesprek. Dit doen we om erachter te komen wat jouw dagelijkse bezigheden zijn en of je bijvoorbeeld fysiek werk hebt. Daarnaast wordt er uitgebreid gevraagd naar jouw klachten en wordt het probleem dat jij ervaart besproken. Op deze manier probeert de behandelaar de oorzaak van jouw klachten in beeld te krijgen.
Onderzoek
Na de kennismaking en het vraaggesprek gaat de podotherapeut over tot het onderzoek. Hiervoor moet je vaak jouw schoenen en sokken uitdoen. Aan de hand van de door jouw gegeven antwoorden wordt er onderzocht waardoor jouw klacht ontstaat. De podotherapeut inspecteert jouw voetstand in relatie tot jouw lichaamshouding. Ook wordt het functioneren van jouw enkels, benen, knieën, heupen en rug beoordeeld.
Een ander deel van het onderzoek is de loopanalyse. Hierbij staat de afwikkeling en beweging van jouw voet centraal. De podotherapeut vraagt je dan om even een stukje door een gang te lopen, zodat hij goed naar het bewegen van je voet kan kijken (eventueel met ondersteuning van camerabeelden). Ook kijkt de podotherapeut naar de stand van de rest van jouw lichaam, denk bijvoorbeeld aan je knieën, heup en onderrug. Afhankelijk van jouw klachten worden er lichamelijke testen uitgevoerd.
Behandelplan
Wanneer de podotherapeut zijn onderzoek heeft afgerond, bespreekt hij zijn bevindingen met je en stelt hij een persoonlijk behandelplan voor je op. Bij Innofeet hebben we een tal van behandelmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan podotherapeutische zolen, nagelbeugels, ortheses, wondbehandeling, vilttherapie, taping, dry needling en mobilisatie. Met al deze mogelijkheden zoeken we voor iedere pijnklacht een passende oplossing.
Wanneer blijkt dat er een therapie met behulp van zolen nodig is, maakt de podotherapeut een digitale 3D scan van jouw voet. Met deze techniek kan de podotherapeut een hele precieze, digitale ‘afdruk’ van jouw voeten maken. De 3D-scan vormt de basis voor de vorm van jouw op maat gemaakte podotherapeutische zolen.
Advies
Aan het eind van de afspraak geeft de podotherapeut vaak adviezen mee op het gebied van schoenen en bewegen. Het kan ook zijn dat je bepaalde oefeningen als ‘huiswerk’ meekrijgt. Voorbeelden hiervan worden via de e-mail verstuurd of krijg je geprint mee naar huis. Ook kan er een vervolgafspraak worden ingepland, bijvoorbeeld voor het afhalen van jouw podotherapeutische zolen.
Kosten en vergoedingen
Tot slot is het belangrijk om te weten dat in veel gevallen podotherapie grotendeels vergoed wordt wanneer je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast zijn mensen met een chronische ziekte als diabetes of reuma vanuit de basisverzekering verzekerd voor podotherapeutische behandelingen. Lees hierover meer op onze website en bekijk zowel de tarieven als de vergoedingen.