‘’Basketbal is een leuke teamsport waarbij je bijna nooit stilstaat. Ook ben je nooit uitgeleerd. Dat is wat ik het leukste vind aan basketbal.’’ Dit zijn de woorden van Bram, fanatiek basketballer. Het is zonde wanneer u door een blessure niet meer actief kunt basketballen. Onze sportpodotherapeuten behandelen verschillende blessures die ontstaan tijdens het spelen van basketbal. Ons doel is dat u zo snel mogelijk weer actief kunt basketballen.

 

Blessures
Basketbalspelers hebben vaak last van acute knieletsels. Ze kunnen ontstaan door een trauma waarbij er contact is met een tegenspeler of een voorwerp. Niet-contactletsels komen voor bij het landen na een sprong met gelijktijdig draaien, plots afremmen of bij abrupte richtingsveranderingen tijdens het sprinten.

 

Knieletsels
Contactletsels worden veroorzaakt door een botsing met een andere persoon of een voorwerp.  In het basketbal ontstaan knieletsels vooral in niet-contactsituaties. Vaak raken de mediale (binnenste) meniscus, de voorste kruisband en/of de mediale collaterale band van de knie geïrriteerd. De sporter kan last hebben van pijn, zwelling, bewegingsbeperkingen of een instabiele knie. Een duidelijk hoorbare of voelbare knap in het kniegewricht (‘pop-sign’) wijst meestal in de richting van een kruisbandletsel. Knieletsels gaan doorgaans gepaard met een lange tijd van ongeschiktheid om te sporten.

 

Enkelletsels
De meeste enkelletsels zijn inversietrauma’s, dit zijn verstuikingen waarbij de voet naar binnen kantelt. Ze ontstaan vaak door contact met een tegenspeler (door te landen op zijn voet of enkel), maar ook door het pivoteren of door scherpe, korte draaibewegingen.

 

Onderzoek

Op het eerste consult probeert de sportpodotherapeut te achterhalen wat de klacht is. Dit doet de therapeut door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna doet de sportpodotherapeut onderzoek naar het functioneren van de betrokken gewrichten en spieren. Vervolgens voert de sportpodotherapeut een bewegingsanalyse uit. Hierbij kijkt hij naar afwijkende bewegingspatronen die ervoor zorgen dat de klachten niet afnemen. Tijdens het onderzoek houdt de sportpodotherapeut rekening met uw positie in het veld kijkt hij naar uw uitvoerende techniek.

 

Behandeltraject

Na het onderzoek stelt de sportpodotherapeut, in samenspraak met de sporter, een behandeltraject op. Behandelingen kunnen uit de volgende vormen bestaan:

 

  • Sportzolen ter optimalisatie van het lichamelijk functioneren.
  • Basketbalschoen advies
  • Belastingadviezen
  • Mobilisatie van voet / onderbeen
  • Taping
  • Dry needling