‘’Het spelen in teamverband en samen een goede prestatie neerzetten, dat is wat voetbal voor mij bijzonder maakt’’ Vertelt Anja, sportpodotherapeut bij Innofeet en fanatiek voetbalster in een 7-tal, enthousiast over voetbal. Het is zonde wanneer u door een blessure niet meer kunt voetballen. Onze sportpodotherapeuten komen verschillende blessures tegen die ontstaan tijdens het spelen van voetbal. Ons doel is dat u snel weer actief kunt voetballen.

 

Blessures
Onderstaand worden de blessures genoemd die onze sportpodotherapeuten het meeste tegenkomen tijdens hun werk. De sportpodotherapeuten hebben kennis van veel meer blessures, maar met name de onderstaande blessures worden het vaakst behandeld door onze sportpodotherapeuten.

 

Mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie is een klacht in de voorvoet die vaak wordt gezien bij voetballers. Mortonse neuralgie is met andere woorden een beknelling van de zenuw. De oorzaak hiervan kan onjuist schoeisel, of overbelasting door het herhaaldelijk duwen van de voorvoet zijn. De pijn voelt u aan de onderzijde van de voet, dit kan beschreven worden als een tintelend en brandend gevoel. De pijn vermindert zodra u de schoen uit doet.

 

Lopersknie
Een andere klacht die onze podotherapeuten vaak tegenkomen bij voetballers is de lopersknie (TIFS). Dit is een klacht die pijn geeft aan de buitenzijde van de knie. Het is een pijnlijke, slopende overbelasting blessure. De pijn wordt veroorzaakt door overmatige wrijving van de tractus iliotibialis spier die over de buitenzijde van de knie loopt. De klacht kenmerkt zich door een uitstralende pijn naar het onderbeen of bovenbeen en is afhankelijk van de activiteit. Naarmate de tijdsduur van de activiteit toeneemt, verergert de klacht.

 

RPCP
Ook RPCP (retropatellaire chondropathie) is een klacht die onze podotherapeuten regelmatig tegenkomen. De pijn die bij deze klacht hoort, kenmerkt zich als een stekende pijn aan de achter / rondom van de knieschijf. Deze klacht wordt veroorzaakt door het niet goed sporen van de knieschijf. De oorzaak van het niet goed sporen kan een standafwijking zijn, verzwakte bovenbeenspieren en overbelasting. De pijn ontstaat tijdens of na de sport. De knie kan daarnaast dikker worden.

 

Jumpersknee
Een andere klacht is de jumpersknee. Dit is de meest voorkomende blessure in alle sporten. De klacht wordt veroorzaakt door een dynamische overbelasting van het mechanisme van het kniegewricht. De klacht kenmerkt zich aan pijn aan de onderzijde van de knieschijf. De pijn ontstaat geleidelijk en neemt toe tijdens sprinten en landen. Uiteindelijk kan er ook pijn ontstaan tijdens alledaagse activiteiten en rust.

 

Shin splints
Ook scheenbeenklachten (shin splints) worden veel gezien door onze podotherapeuten. Deze klacht ontstaat door herhaaldelijk hardlopen op harde ondergrond. Ook kan deze klacht optreden door overbelasting van bepaalde spiergroepen in het onderbeen. Shin splints kenmerkt zich als een stekende pijn. Hoe erger de ontsteking, hoe heftiger de pijn.

 

Morbus sever
Bij morbus sever is er sprake van een nog niet volgroeide groeischijf in de hiel. Door herhaaldelijke stress op de groeischijf ontstaat er pijn. Dit komt veelal voor bij jonge kinderen en is vooral bij dagelijkse activiteiten aanwezig zoals lopen, rennen en springen. Vooral het neerzetten van de hiel is pijnlijk. Het betreft een stekende pijn. Oorzaken kunnen zijn overbelasting overgewicht groeispurt en een verkeerde stand van de voet.

 

Morbus osgood schlatter
Morbus osgood schlatter is een overbelasting van herhaaldelijk krachtige spanning op de aanhechting van de bovenbeenspieren. De pijn bevindt zich op de aanhechting van de bovenbeenspier. De klacht komt vooral voor bij jonge sporters die veelvuldig en explosief de bovenbeenspieren gebruiken, zoals bij voetballen en springsporten. De klacht kenmerkt zich door een plaatselijke pijn bij de aanhechtingsplek.

 

Scheuren van de kruisband
Een andere klacht die onze sportpodotherapeuten regelmatig tegenkomen is laterale en mediale collaterale ligament (scheuring van de kruisbanden)van de knie. Een scheur van de kruisband ontstaat meestal als het onderbeen zijwaarts wordt weggeduwd terwijl de voet op de plek blijft staan. De klacht kenmerkt zich aan pijn of gevoeligheid aan de binnen/buitenkant van de knie. Tevens kan er een zwelling van de knie optreden en ontstaat er mogelijk stijfheid en instabiliteit.

 

Meniscusletsel
Tot slot komen er vaak voetballers met meniscusletsel bij onze podotherapeuten. Deze klachten zijn meestal het gevolg van plotselinge strek of draaibewegingen, bij een gebogen kniegewricht en een gefixeerd onderbeen. Ten gevolge van schuifkrachten scheurt de meniscus af of in. Tevens komt meniscus letsel voor bij een afwijkende kniestand, overbelasting en bij toename van de leeftijd. De pijn komt tot uiting bij inspanning en is belasting afhankelijk. De pijn bevindt zich in de gewrichtsspleet van de knie. Het hurken en knielen is pijnlijk maar ook tijdens het strekken van het been, kan er pijn in de knie optreden. Een kenmerk is mogelijk vocht in de knie.

 

Onderzoek

Op het eerste consult probeert de sportpodotherapeut te achterhalen wat de klacht is. Dit doet de therapeut door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna doet de sportpodotherapeut onderzoek naar het functioneren van de betrokken gewrichten en spieren. Vervolgens voert de sportpodotherapeut een bewegingsanalyse uit. Hierbij kijkt hij naar afwijkende bewegingspatronen die ervoor zorgen dat de klachten niet afnemen. Tijdens het onderzoek analyseert de sportpodotherapeut uw houding tijdens het hardlopen en kijkt hij naar uw uitvoerende techniek.

 

Behandeltraject
Na het onderzoek stelt de sportpodotherapeut, in samenspraak met de sporter, een behandeltraject op. Behandelingen kunnen uit de volgende vormen bestaan:

 

  • Sportzolen ter optimalisatie van het lichamelijk functioneren.
  • Advies over voetbalschoenen
  • Belastingadviezen
  • Mobilisatie van voet/onderbeen
  • Taping
  • Dry needling