‘’Tijdens het voetballen in de zaal moet je als speler veel rennen en afremmen. Juist het snelle schakelen hiertussen maakt dat ik zaalvoetbal zo leuk vind om te doen.’’ Dit zijn de enthousiaste woorden van Casper, podotherapeut bij Innofeet en fanatiek zaalvoetballer. Het is zonde wanneer u door een blessure niet meer actief kunt zaalvoetballen. Onze sportpodotherapeuten behandelen verschillende blessures die ontstaan tijdens het spelen van zaalvoetbal. Ons doel is dat u snel weer actief kunt voetballen in de zaal.

 

Blessures
Onderstaand worden de blessures genoemd die onze sportpodotherapeuten het meeste tegenkomen tijdens hun werk. De sportpodotherapeuten hebben kennis van veel meer blessures, maar met name de onderstaande blessures worden het vaakst behandeld door onze sportpodotherapeuten.

 

Acute knieletsels
Acute knieletsels behoren tot de meest frequente voetballetsels. Ze ontstaan door een trauma waarbij er al dan niet contact is met een tegenspeler of een voorwerp. Niet-contactletsels ontstaan door het landen na een sprong met gelijktijdig pivoteren (draaien) en bij plotseling afremmen of van richting veranderen tijdens het sprinten.

 

Contactletsel

Contactletsels worden veroorzaakt door een botsing met een andere persoon of een voorwerp.  Vaak raken de mediale (binnenste) meniscus, de voorste kruisband en de mediale collaterale band geïrriteerd. De sporter kan last hebben van pijn, zwelling, bewegingsbeperkingen of een instabiele knie. Een duidelijk hoorbare of voelbare knap in het kniegewricht (‘pop-sign’) wijst meestal in de richting van een kruisbandletsel.
De meeste letsels ter hoogte van het onderbeen worden veroorzaakt door tackles. Schaafwonden, kneuzingen en breuken ter hoogte van het onderbeen worden veelal voorkomen door het dragen van scheenbeschermers. De kuitspieren en de achillespees kunnen gekwetst raken door een trap of door het springen of versnellen.

 

Enkelverstuikingen

Andere frequente blessures binnen het voetbal, zijn enkelverstuikingen. Ze ontstaan wanneer een speler verkeerd landt of van richting verandert. Het zijn meestal de ligamenten aan de buitenzijde van de enkel die uitrekken of scheuren (inversietrauma). Er kan pijn, zwelling en een blauwe verkleuring optreden en een onvermogen om het gewricht te bewegen.

 

Onderzoek

Op het eerste consult probeert de sportpodotherapeut te achterhalen wat de klacht is. Dit doet de therapeut door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna doet de sportpodotherapeut onderzoek naar het functioneren van de betrokken gewrichten en spieren. Vervolgens voert de sportpodotherapeut een bewegingsanalyse uit. Hierbij kijkt hij naar afwijkende bewegingspatronen die ervoor zorgen dat de klachten niet afnemen. Tijdens het onderzoek houdt de sportpodotherapeut rekening met uw positie in het veld en kijkt hij naar uw uitvoerende techniek.

 

Behandeltraject

Na het onderzoek stelt de sportpodotherapeut, in samenspraak met de sporter, een behandeltraject op. Behandelingen kunnen uit de volgende vormen bestaan:

 

  • Sportzolen ter optimalisatie van het lichamelijk functioneren.
  • Advies over geschikt schoeisel bij zaalvoetbal
  • Belastingadviezen
  • Mobilisatie van voet / onderbeen
  • Taping
  • Dry needling